Paraffinum liquidum

Napsal Iveta Peclinovská (») 12. 11. 2017 v kategorii "Chemičtí pomocníci", přečteno: 975×
Zaujalo mě : eetgo.cz = eet zdarma a onlineparaffinum-liquidum.png

Aneb s vazelínou a minerálními oleji na věčné časy..a nikdy jinak?

Ani si to neuvědomujeme, ale ropa (+ její vedlejší produkty při zpracování) nás ovlivňuje víc než si myslíme. 

Pojďme se zastavit právě u těch "ropných vedlejšáků". Ne nadarmo jim říkám tzv. tekutá ekonomická zlata:D (můj výmysl - nikde jsem to neviděla ani neslyšela..ale já to tak chápu).

Proč? je to jednoduché - za málo námahy a peněz - spousta divadla okolo.

A měli bychom se trápit oprávněně? A co všechno pod názvem Paraffinum liquidum můžeme v kosmetice naleznout?

Pod tímto názvem se často můžeme setkat s:

  • vazelínou (viz níže její problematika)
  • minerálním olejem
  • parafínem

A co na to stará dobrá vazelína?

  1. vazelína vytvoří na pokožce lehký nepropustný film (na první "omak" to může být i velmi příjemné, výživné látky a příp. minerály obsažené např. v kvalitních olejích nebo bylinných macerátech se přes tento film nedostanou tak lehko jako bez vazelíny)
  2. po delší době používání krémů a dalších produktů s vazelínou musíme zvyšovat dávky, abychom měli pocit hydratace a ne suchosti (zejména u krémů na ruce...) 
  3. u pleťových krémů se může po čase na pokožce objevit místní zarudnutí, podráždění či přispění výskytu akné (ale i většího výskytu vrásek - byť to při užívání tak nevypadá, spíš máte pocit pevnosti a jistého zcelení pokožky..)

Čím ji nahradit/využít něco jiného? 

  1. za mě lanolín ("přírodní vazelína") - ano, najdou se zde jistě skeptici - zejména kdy a kde byl lanolín z ovce získán a že jde právě o živočišný produkt atd. - na trhu ale můžeme naleznout opravdu čistý lanolín v dobré bio kvalitě a za přijatelnou cenu
  2. rostlinný lanolín (stále v praxi mnou neodzkoušen, ale nevidím důvod se mu bránit - zvlášt když původ je čistě ze slunečnicového oleje)
  3. másla - zejména bambucké a babbasu jsou svým účinkem balzámem pro pokožku

Závěr?

Není občas od věci se na složení svých kosmetických výrobků podívat (i s lupou někdy:) a ujistit se/vyvrátit existenci látky Paraffinum liquidum. 

Komu nevadí, nechť používá.

Komu vadí, ať to řeší (ideálně po svém:).

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedenáct a třináct